Великдень – світле весняне свято, коли вся родина збирається за одним столом. Вже за тиждень до заповітної дати, господині починають ламати собі голову з приводу того, чим би здивувати рідних. Щоб спростити вам пошуки, ми підібрали рецепти страв на пасху, які ви можете або з точністю відтворити на своїй кухні, або використовувати як основу для кулінарних експериментів.

Так уже повелося, що на будь-якому святковому столі має бути певний набір страв – закуски, салати, гаряче, гарнір і десерт. Нижче ми наведемо по одному варіанту кожного з них.

Закуска: Баклажани під сметанним соусом з сиром

Інгредієнти:

  • 5 баклажанів середнього розміру
  • 100 г сиру (можна використовувати як твердий, так і плавлений)
  • 2 курячих яйця, зварених круто
  • 250 р сметани
  • 100 р майонезу
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • сіль, перець, італійські трави – за смаком

Для початку необхідно відварити баклажани. Добре помийте баклажани і зробіть у кожному невеликий розріз. Закидайте їх в злегка солену киплячу воду. Варіть до готовності – не дуже великим баклажанів для цього знадобиться близько 20 хвилин.

Поки овочі варяться, підготуємо начинку для фарширування. Натріть на середню тертку сир і заздалегідь відварені яйця. Потім додайте подрібнений часник, майонез. Добре перемішайте.

Наступний на черзі – сметанний соус. В одній ємності змішайте сметану, сіль, перець, італійські трави або будь-яку іншу приправу за вашим смаком. Якщо здається, що сметана дуже густа, додайте трохи води.

Сварившиеся баклажани потрібно остудити. Потім нафаршируйте їх сирною сумішшю і викладіть на заздалегідь змащений маслом деко. Зверху залийте баклажани соусом. Запікайте при 180 градусах близько 20-25 хвилин.

Салат: Мікс з креветок і огірків

Інгредієнти:

  • 500 г відварених креветок
  • 150 г огірків
  • 3 курячих яйця, зварених круто
  • пучок свіжого кропу
  • 3-4 ст. л. майонезу
  • сіль, перець за смаком

Креветки відварити і очистити від панцирів. Огірки і яйця порізати дрібною соломкою, порубаєте кріп. Змішайте всі інгредієнти, додайте сіль, перець і майонез. Ретельно перемішайте. Салат готовий!

Гаряче: М’ясо у вершковому соусі

Інгредієнти:

  • 500 г свинини
  • 1 цибулина
  • 2 помідори
  • 4 курячих яйця
  • 200 г вершків (10-15%)
  • 100 г сиру
  • 2 ст. л. майонезу
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • 2-3 зубчики часнику
  • сіль, перець за смаком

Підготуйте форму для випікання змастіть її рослинним маслом. На дно викладіть порізану кільцями цибулю, зверху – промите і порізане невеликими шматочками м’ясо. Посоліть і поперчіть.

В окремій ємності збийте 4 яйця з вершками. Отриманою сумішшю залийте м’ясо і поставте в духовку буквально на 15 хвилин, щоб соус схопився.

В цей час подрібніть часник і зелень, поріжте помідори кружечками. Через 15 хвилин все це відправте до м’яса і поставте в духовку ще на 10 хвилин.

Потім знову дістаньте деко з м’ясом, змастіть його зверху майонезом і посипте тертим сиром. Після цього відставте в духовці до готовності. Хорошим показником послужить сир – він повинен повністю розплавитися і підрум’янитися.

Гарнір: Картопля по-грецьки

Інгредієнти:

  • 10 середніх картоплин
  • 1 головка часнику
  • 0,5 склянки оливкової олії
  • 2 ч. л. орегано
  • сіль, перець за смаком

Очищену картоплю, наріжте великими скибочками і покладіть у велику миску. У неї ж додайте масло, подрібнений часник і спеції. Все добре перемішайте.

Розігрійте духовку до 240 градусів. На деко постеліть папір для випікання, а зверху – фольгу. Потім рівномірно розподіліть на ній картоплю.

Тримайте деко в духовці, поки картопля не зарум’яниться. Приблизно 30 хвилин.

Десерт: Домашня нуга

У нас вже є на столі солодка паска, тому спробуємо урізноманітнити десерт чимось оригінальним.

Інгредієнти:

  • 130 г зацукрованого меду
  • 2 яєчних білка
  • 400 р цукру
  • 300 г горіхів
  • 50 мл води
  • рослинна олія

В ковшике з товстими стінками змішайте мед, цукор і воду. Потім варіть на максимальному вогні протягом 10 хвилин.

Паралельно відокремте білки і збивайте їх до твердих піків. Краще всього використовувати міксер. Не припиняючи збивати, вливайте одержаний медово-цукровий сироп до білків. Слідкуйте, щоб вода була як можна тонше, не поспішайте.

Потім додайте горіхи і ретельно перемішайте, використовуючи ложку. Як формочок ідеально підійдуть одноразові, виконані з фольги ємності. Злегка змастіть їх рослинною олією і викладіть всередину отриману масу. Відправте в холодильник на 2-2,5 години. Після того як нуга застигла, дістаньте її з форми та наріжте невеликими кубиками. Готово!

Проте з усіма цими приготуваннями, не забудьте про головну прикрасу недільного столу і заздалегідь дізнайтеся, як прикрасити яйця на Великдень.

+1
Твітнуть
Поділитися
Поділитися