Великдень – світле весняне свято, коли вся родина збирається за одним столом. Вже за тиждень до заповітної дати, господині починають ламати собі голову з приводу того, чим би здивувати рідних. Щоб спростити вам пошуки, ми підібрали рецепти страв на пасху, які ви можете або з точністю відтворити на своїй кухні, або використовувати як основу для кулінарних експериментів.
Так уже повелося, що на будь-якому святковому столі має бути певний набір страв – закуски, салати, гаряче, гарнір і десерт. Нижче ми наведемо по одному варіанту кожного з них.
Закуска: Баклажани під сметанним соусом з сиром
Інгредієнти:
- 5 баклажанів середнього розміру
- 100 г сиру (можна використовувати як твердий, так і плавлений)
- 2 курячих яйця, зварених круто
- 250 р сметани
- 100 р майонезу
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. рослинної олії
- сіль, перець, італійські трави – за смаком
Для початку необхідно відварити баклажани. Добре помийте баклажани і зробіть у кожному невеликий розріз. Закидайте їх в злегка солену киплячу воду. Варіть до готовності – не дуже великим баклажанів для цього знадобиться близько 20 хвилин.
Поки овочі варяться, підготуємо начинку для фарширування. Натріть на середню тертку сир і заздалегідь відварені яйця. Потім додайте подрібнений часник, майонез. Добре перемішайте.
Наступний на черзі – сметанний соус. В одній ємності змішайте сметану, сіль, перець, італійські трави або будь-яку іншу приправу за вашим смаком. Якщо здається, що сметана дуже густа, додайте трохи води.
Сварившиеся баклажани потрібно остудити. Потім нафаршируйте їх сирною сумішшю і викладіть на заздалегідь змащений маслом деко. Зверху залийте баклажани соусом. Запікайте при 180 градусах близько 20-25 хвилин.
Салат: Мікс з креветок і огірків
Інгредієнти:
- 500 г відварених креветок
- 150 г огірків
- 3 курячих яйця, зварених круто
- пучок свіжого кропу
- 3-4 ст. л. майонезу
- сіль, перець за смаком
Креветки відварити і очистити від панцирів. Огірки і яйця порізати дрібною соломкою, порубаєте кріп. Змішайте всі інгредієнти, додайте сіль, перець і майонез. Ретельно перемішайте. Салат готовий!
Гаряче: М’ясо у вершковому соусі
Інгредієнти:
- 500 г свинини
- 1 цибулина
- 2 помідори
- 4 курячих яйця
- 200 г вершків (10-15%)
- 100 г сиру
- 2 ст. л. майонезу
- 1 ст. л. рослинної олії
- 2-3 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Підготуйте форму для випікання змастіть її рослинним маслом. На дно викладіть порізану кільцями цибулю, зверху – промите і порізане невеликими шматочками м’ясо. Посоліть і поперчіть.
В окремій ємності збийте 4 яйця з вершками. Отриманою сумішшю залийте м’ясо і поставте в духовку буквально на 15 хвилин, щоб соус схопився.
В цей час подрібніть часник і зелень, поріжте помідори кружечками. Через 15 хвилин все це відправте до м’яса і поставте в духовку ще на 10 хвилин.
Потім знову дістаньте деко з м’ясом, змастіть його зверху майонезом і посипте тертим сиром. Після цього відставте в духовці до готовності. Хорошим показником послужить сир – він повинен повністю розплавитися і підрум’янитися.
Гарнір: Картопля по-грецьки
Інгредієнти:
- 10 середніх картоплин
- 1 головка часнику
- 0,5 склянки оливкової олії
- 2 ч. л. орегано
- сіль, перець за смаком
Очищену картоплю, наріжте великими скибочками і покладіть у велику миску. У неї ж додайте масло, подрібнений часник і спеції. Все добре перемішайте.
Розігрійте духовку до 240 градусів. На деко постеліть папір для випікання, а зверху – фольгу. Потім рівномірно розподіліть на ній картоплю.
Тримайте деко в духовці, поки картопля не зарум’яниться. Приблизно 30 хвилин.
Десерт: Домашня нуга
У нас вже є на столі солодка паска, тому спробуємо урізноманітнити десерт чимось оригінальним.
Інгредієнти:
- 130 г зацукрованого меду
- 2 яєчних білка
- 400 р цукру
- 300 г горіхів
- 50 мл води
- рослинна олія
В ковшике з товстими стінками змішайте мед, цукор і воду. Потім варіть на максимальному вогні протягом 10 хвилин.
Паралельно відокремте білки і збивайте їх до твердих піків. Краще всього використовувати міксер. Не припиняючи збивати, вливайте одержаний медово-цукровий сироп до білків. Слідкуйте, щоб вода була як можна тонше, не поспішайте.
Потім додайте горіхи і ретельно перемішайте, використовуючи ложку. Як формочок ідеально підійдуть одноразові, виконані з фольги ємності. Злегка змастіть їх рослинною олією і викладіть всередину отриману масу. Відправте в холодильник на 2-2,5 години. Після того як нуга застигла, дістаньте її з форми та наріжте невеликими кубиками. Готово!
Проте з усіма цими приготуваннями, не забудьте про головну прикрасу недільного столу і заздалегідь дізнайтеся, як прикрасити яйця на Великдень.
+1
Твітнуть
Поділитися
Поділитися