Діти завжди активні, але взимку і їх батарейка потребує додаткової підзарядки. Чим? правильними продуктами! яким повинен бути раціон дитини в холодну пору року, щоб зростаючий організм отримував всі необхідні поживні речовини і вітаміни? якщо ви ставите цим питанням, наші поради і прості рецепти саме для вас!

Джерело: fotolia

Коли на вулиці холодна і сира погода всім нам просто необхідна допомога, причому не тільки у вигляді теплого одягу і взуття, і у вигляді корисних і поживних продуктів. Правильна їжа не тільки додасть відчуття ситості і енергію, таку необхідну для ведення активного способу життя, але і встане на захист імунітету, підніме настрій.

Які продукти найкорисніші?

Є продукти, страви з яких не тільки апетитні, але і містять багато вітамінів і мінеральних речовин. Ми сподіваємося, що деякі з цих продуктів (а може, і все) обов’язково припадуть до смаку вашим діткам, зроблять різноманітним раціон дитини і принесуть неоціненну користь дитячому здоров’ю.

  • авокадо багате вітамінами в і е. Вітамін е захищає клітини від агресивних вірусів. А калію в ньому більше, ніж в бананах!
  • цвітна капуста відома високим вмістом вітаміну с, що вважається найкращим стимулятором імунної системи.
  • хурма за вмістом заліза займає одне з перших місць серед фруктів. У неї ніжна м’якоть і чудовий смак і аромат.
  • риба-одне з головних джерел цинку. Він підсилює функції т-клітин, які служать захистом від «осінніх» захворювань.
  • гарбуз-в її м’якоті багато вітамінів і мікроелементів. І особливо-вітаміну с, такого важливого в боротьбі із застудою.
  • шпинат багатий мікроелементами, залізом і фолатами, необхідними для процесу кровотворення. Дає сили і зміцнює імунітет.
  • шоколад-джерело мінеральних солей, серед яких магній, що регулює клітинний обмін, стимулятори, що допомагають перемогти стрес.

Юшка з коропа з грибами

візьміть: 1 коропа (вагою близько 1 кг) • 2-3 білих гриба (свіжих або сухих) • 1-2 картоплини • 1 морква • 1 ріпку • 2 цибулини • 2 помідори (можна морожені) • 1 петрушку (корінь і зелень) • селера • кріп • лавровий лист • сіль за смаком.

  1. рибу очистіть, вимийте в холодній проточній воді. Розріжте на 4 шматки (голова, хвіст і два великих шматка з тушки). На 10 хвилин покладіть в холодну, трохи підкислену лимоном воду.
  2. в окріп спочатку покладіть або дрібно нарізані свіжі, або подрібнені в порошок сухі гриби, потім — нарізані овочі.
  3. через 10 хвилин після овочів опустіть в суп шматки риби і прянощі: зелень селери, кріп, лавровий лист.
  4. через 10 хвилин після цього вимкніть вогонь, закрийте кришкою і дайте постояти 2-3 хвилини. Готово!

Джерело: [email protected]_zimaleto

Салат з гарбуза з медом

візьміть: 300 г сирої гарбуза • 2 яблука • листя салату • м’який сир * 3-4 ст.л. Рідкого меду.

  1. гарбуз і яблука очистіть, наріжте брусочками.
  2. на тарілку викладіть листя салату, зверху овочі і покришите сир.
  3. медом полийте зверху або подайте його окремо.

Цвітна капуста з яйцем і сиром

візьміть: 1 качан цвітної капусти • 3 яйця * 150 г сиру • 3-4 ст.л. Вершків • сіль • 1-2 ст. Л. Рослинного масла• зелень петрушки.

  1. суцвіття цвітної капусти відваріть, яйця збийте в мисочці з сіллю. Сир натріть на тертці і змішайте з яйцями.
  2. суцвіття викладіть в змащені маслом формочки, залийте сирно-яєчною сумішшю.
  3. поставте на 10 хвилин в духовку, щоб сир розплавився. Готову страву посипте зеленню петрушки.

Джерело: [email protected]

Тартар з авокадо

візьміть: авокадо * сіль * манго • якщо немає алергії) • сир • зелень • пів-лимона * лляне масло.

  1. авокадо, манго і сир дрібно наріжте, полийте лимонним соком. У авокадо додайте трохи солі і лляне масло.
  2. на тарілку викладіть шарами: авокадо, сир, манго. Прикрасьте зеленню.

Крем-суп зі шпинатом

візьміть : 200 г шпинату • 2 картоплини • 1 головку ріпчастої цибулі середнього розміру • 1 зубчик часнику • 1 яйце • вершки для заправки • сіль за смаком * оливкова олія.

  1. каструлю з товстими стінками поставте на середній вогонь і налийте масло. Обсмажте нарізану цибулю з часником до м’якого стану.
  2. влийте воду, доведіть до кипіння і додайте шматочки картоплі. Варіть до його готовності.
  3. додайте шпинат. Через 5 хвилин посоліть і вимкніть вогонь.
  4. подрібніть суп за допомогою блендера до консистенції пюре.
  5. подавайте з сухариками, вершками і яйцем.

Джерело: [email protected]_kitchen

Самбук з хурми

візьміть: 1/2 ст. Л. Желатину * 200 г хурми • 1/2 склянки цукру • 2-3 охолоджених яєчних білка • лимонну кислоту.

  1. желатин замочіть. Хурму наріжте часточками, залийте окропом і варіть 10 хвилин. Процідіть, протріть через сито м’якоть, з’єднайте її з цукром і білками.
  2. у відвар хурми введіть набряклий желатин і щіпку лимонної кислоти. Пюре збийте в піну. Введіть в нього розчинений желатин. Добре охолодіть.

Австрійський гарячий шоколад

візьміть: 100 г подрібненого шоколаду * цедру 1 апельсина • 1/2 ч.л. Меленої кориці• 1,5 склянки молока * 4 ст. Л. Вершків.

  1. на повільному вогні розтопіть шоколад разом з цедрою і корицею в 3 ст.л. Молока. Коли шоколад повністю розплавиться, влийте в масу залишок молока і доведіть до кипіння.
  2. після того як розіллєте гарячий шоколад по чашках, покладіть зверху кожної порції по 1 ч.л. Збитих вершків, припудріть корицею.