Банан, мабуть, є справжнім лідером протиріч у докторів і прихильників здорового харчування. Думки про цьому фрукті діаметрально протилежні: від того, що він є одним з найбільш правильних плодів, до повної його дискредитації в плані користі. Спробуємо розібратися, де ж зачаїлася правда, а в чому ми йдемо на поводу у стереотипів.
Міф: банани протипоказані тим, хто страждає діабетом.
Правда: це плід безпечний для діабетиків, так як його глікемічний індекс варіюється від низького до середнього в залежності від сорту. Багато медичні асоціації схвалюють вживання бананів людьми, які хворіють на діабет.
Міф: у банані багато цукру.
Правда: банан є джерелом натурального цукру, який містить фруктозу і вітамін В, що робить його безпечним для вживання.
Міф: вживання банана уповільнює роботу кишечника.
Правда: банани багаті клітковиною і пектином. А це, в свою чергу, сприяє гарному травленню. Також вживання банана сприяє зростанню в кишечника “хороших” бактерій.
Міф: від бананів повніють.
Правда: банан містить мало жирів і, як вважають багато медики, є прекрасним засобом для схуднення (якщо ви їсте його кілограмами), а також сприяє зниженню холестерину.
Міф: банани не рекомендують вживати тим, хто дотримується дієти для зниження ваги.
Правда: банан містить багато вітаміну В6, мінералів і багатий калієм, який необхідний для нормального функціонування нервової та серцево-судинної систем. У тих, хто дотримується суворої дієти, ці корисні речовини можуть надходити в належному обсязі з їжею, тому фахівці по зниженню ваги рекомендують не ігнорувати цей плід – він може стати прекрасним помічником для отримання не тільки корисних речовин, але і додаткової енергії.
Міф: банани потрібно уникати тим, хто страждає гіпертонією (підвищеним кров’яним тиском).
Правда: якщо у вас гіпертонія, лікарі радять їсти бананом, бо ніякого час при цьому захворюванні цей фрукт не принесе. А ось серцевий м’яз підтримає – все з-за високого вмісту калію.