Для того, хто стежить за здоров’ям і стрункістю, продуктовий шопінг може перетворитися на відповідальне, вимотує і повне сюрпризів захід.

Міф 1: молоко зі зниженим вмістом жиру не шкодить фігурі

Коров’яче молоко — одна з речей, що незмінно викликають «священні війни» в станах споживачів і фахівців з харчування. Хтось повністю відмовляється від цього продукту, мотивуючи це тим, що молоко:

Інші, навпаки, впевнені, що без молока і молочних продуктів повноцінна здорова дієта неможлива. Щоб мінімізувати надходження молочного жиру, любителі молока, що стежать за фігурою, вибирають продукт зі зниженим його вмістом.

«молоко з маркуванням 1,5-2,5% за загальним вмістом жирового компонента в дійсності незначно відрізняється від цільного молока, жирність якого 3-4%. У склянці маложирного молока міститься близько 5 гр жиру», — застерігає дієтолог кері ганс, автор книги «дієта малих змін».

Тим, хто не може відмовитися від молока зовсім, кері радить вибирати знежирене (менше 1% жиру). Однак і тут тих, що худнуть підстерігає відразу кілька пасток:

  • Разом з жиром з молока видаляються найважливіші в його складі вітаміни а і d;

  • Знежирене молоко спотворює відчуття ситості і провокує переїдання або голод;

  • У знежирене молоко додають сухий молочний концентрат для того, щоб надати напою очікувані смакові і органолептичні якості. Внаслідок цього в організм надходять трансформовані промислово трудноусвояемие білки.

Тому знежирене молоко буде правильніше називати молочним напоєм-а раз так, може, простіше відмовитися від такого неоднозначного замінника і контролювати обсяг вживання «нормального» молока?

Міф 2: яйця з коричневою шкаралупою “натуральніше”, ніж з білою

Неможливо відстежити, як сформувався і в який момент отримав повальне поширення міф про те, що коричневі яйця корисніше, натуральніше і взагалі краще, ніж білі. “яєчний расизм” – чистої води маркетинговий фокус; нерідко темні яйця коштують дорожче виключно через кольору своєї шкаралупи! але зваріть два різних яйця, очистіть і спробуйте знайти різницю. Її не буде. Курячі яйця – це не фільтри для кавоварок, де білий колір означає, що папір вибілювали з хлором.

Колір» шкурки ” яйця залежить від єдиного фактора: породи і «масті» мами-курки. Несучки-пеструшки з темними гребінцями і переважно коричневим оперенням несуть коричневі яйця, а білі виробляють на світ відповідний своєму забарвленню продукт. Колір жовтка також не показник того, що яйце «сільське» — він головним чином залежить від кількості каротиноїдів в курячому меню. Кукурудзою, гарбузом і морквою несучку можуть годувати і у бабусі в пташнику, і на комбінаті.

Основний показник якості яєць і їх цінності в правильній дієті-вміст омега-3 жирів. А також умови утримання курей, якщо вам, звичайно не чужі етичні питання: яйця вільних щасливих несучок, що живуть на вільному випасі, дійсно смачніше і корисніше!

Міф 3: бекон з індички корисніше свинячого

За великим рахунком будь-яка спроба створити корисний субститут популярного, але шкідливого продукту харчування приречена на провал: виходить або щось зовсім не схоже на оригінал, або винахід сумнівної користі. Така ж доля, як з’ясувалася, чекала бекон з індички, що став вкрай популярним серед тих, що худнуть, ледь опинившись на прилавках.

За складом м’ясо індички більш пісне, ніж свиняче; однак щоб «пташиний» бекон за смаком виразно нагадував «поросячий», він піддається ряду промислових трансформацій. Дієтолог вікторія шанта ретелни, автор книги “незамінний путівник по здоровій їжі «перевірила: вміст солі і жиру в беконі з індички можна порівняти з» першоджерелом«, а у деяких виробників» пташиний” бекон виходить навіть більш солоним і жирним. Крім того, індичий бекон рекомендується смажити в маслі, інакше він пристає до сковороди — така обробка теж не додає продукту користі.

Вердикт: бекон з пташиного м’яса може відкрити нові смакові відчуття тим, хто не їсть свинину, наприклад, з релігійних міркувань, однак, на жаль, не може вважатися «безгрішною» корисною заміною спокусливих соковитих смужок свинячого м’яса.

Міф 4: підсолоджувачами можна без роздумів замінювати цукор

Не секрет, що солодкий смак має величезну владу над людиною — тому існують численні хімічні та психологічні пояснення. Залежність від солодкого нерідко порівнюють з наркотичною: що ж, цукор, звичайно, не такий шкідливий, як героїн, але помітно зіпсувати життя може.

Головна небезпека сахарози – в здатності “розхитати” метаболізм, приводячи до порушень вироблення інсуліну, і, відповідно, неконтрольованого набору зайвої ваги.

Замінники цукру нерідко представляються хорошим способом вирішення проблеми: улюблений смак є, калорій — немає! на користь їх привабливості говорить і той факт, що солодкість підсолоджувачів у багато десятків разів інтенсивніше, ніж у цукру.

Однак любителів правильного харчування не може не бентежити той факт, що найбільш поширені підсолоджувачі являють собою продукт з хімічної лабораторії. Періодично фахівці оголошують про те, що за результатами досліджень той чи інший підсолоджувач переходить з категорії «безпечно» в категорію «не рекомендується»: з’ясовується, що хімікати в складі викликають то хвороби виводять органів, то провокують зростання пухлин.

Одним з таких свіжорозхмарних продуктів виявилася суперпопулярна спленда (сукралоза) — речовина, яка рекламувалася як «цукор, позбавлений від недоліків цукру». Сукралоза позиціонувалася як виключно природний продукт, створений з» вихолощеної ” сахарози, що має такий бажаний смак цукру і при цьому не створює ризику набору зайвої ваги. Однак всі ці запевнення виявилися черговим маркетинговим трюком-сукралози в природі не існує, і вже тому речовина не може вважатися натуральним. Крім того, з’ясувалося, що спленда містить хлор, а також високовуглеводний мальтодекстрин, що може «похвалитися» дуже поганою дієтичною репутацією через свою здатність викликати «сплески» рівня цукру в крові. Італійські вчені всерйоз взялися за сукралозу і з’ясували, крім іншого, що її вживання в кілька разів підвищує ризик розвитку лейкемії у мишей.

Американський фахівець з харчування шира ленчевскі впевнений: використання інтенсивних підсолоджувачів в дієті для схуднення позбавлене сенсу і навіть шкідливо, оскільки замінники цукру посилено стимулюють рецептори сприйняття солодкого і тільки збільшують згубну тягу до солодкого. Єдиним дійсно натуральним замінником сахарози може вважатися парагвайська хризантема стевія і продукти з неї — однак тут треба робити знижку на те, що стевія широко використовується відносно недавно, і відстежити довготривалі ефекти і побічні дії її використання не можна. Що можна сказати напевно — стевію можна вживати хворим на цукровий діабет. А всім іншим буде корисніше не придумувати трюки, а всерйоз намагатися їсти і пити менше солодкого, щоб схуднути і підтримувати форму.

Міф 5: свіжі фрукти і овочі — найкращі в будь — який час року

Зрозуміло, межа мрій-фрукт, тільки що зірваний з дерева або коренеплід, бадилля якого ще не встигла зів’яти. Якщо ви пішли на пенсію або просто проводите літо на дачі, отримання таких продуктів підпорядковується природному циклу і регулюється природно. Але проживання у великому місті спотворює уявлення про сезони врожаю. Однак якщо ви хочете харчуватися правильно і отримувати від їжі все те, що вона здатна дати, цей показник необхідно враховувати.

Сьогодні в супермаркетах цілий рік можна знайти величезний асортимент фруктів і овочів. Однак не поспішайте накидатися «на свіженьке», яким би апетитним воно не виглядало. На жаль, привабливий зовнішній вигляд і навіть висока ціна — аж ніяк не показники якості.

Купуючи несезонну рослинну їжу, ви платите головним чином за її зберігання і транспортування на довгі дистанції; таке звернення неминуче позначається і на смаку, і на харчової цінності. Виняток становлять, мабуть, тільки коренеплоди — для них характерно накопичення корисних речовин в процесі зберігання.

Заморожені фрукти і овочі — здоровий вибір в будь-який час року, оскільки для такої обробки вибираються плоди, які досягли оптимальної зрілості. Сучасні технології шокової заморозки дозволяють максимально зберегти корисні речовини і, власне, головним завданням стає не допустити передчасного розморожування і правильноПриготувати продукти, зберігаючи їх цінність.

Вибираючи заморожені фрукти і овочі для здорової дієти, зверніть увагу на відсутність у складі добавок, таких як цукор, сіль, сир, соуси, приправи (в тому числі вершки і масла) — вони збільшують калораж страви і зменшують його корисність, а крім того, нерідко маскують той факт, що для виготовлення заморожених овочів застосовувалося сировину невисокої якості.

Міф 6: салат-оптимальний вибір для перекусу в ресторані

Хрусткі листя зеленого салату-що може бути здоровіше! “я стежу за харчуванням, тому не буду їсти з тобою стейк, а замовлю собі салат!”,- нерідко чуємо ми під час дружньої вечері.

Застережіть свою худне подругу — гіперпопулярний «цезар» не дасть очок вперед бургеру з овочевою подгарнировкой. Те, що виглядає легким і дієтичним, часто таким не є. Наприклад, той же стандартний бургер (з котлетою-гриль з якісного м’яса) містить близько 250 ккал і 9 гр жиру. У той час як порція горезвісного «цезаря» з обсмаженою курячою грудкою, крутонами, пластівцями пармезану і таким смачним вершковим соусом — майже 400 ккал і 20 гр жиру. Якщо курка до того ж в апетитною скоринці-паніровці, це додає зайвих 150 ккал і 10 гр жиру.

Свіжий овочевий салат залишається хорошою опцією отримання вітамінів і цінної насичує клітковини за тієї умови, що він заправлений без прихованих калорій — наприклад, невеликою кількістю якісного рослинного масла, лимонним соком, бальзамічним оцтом.

Знежирені кремові соуси, на жаль, не є гідною заміною звичайним — для збереження смаку вони напхані всілякими штучними добавками, цукром, сиропами з високим глікемічним індексом.

А будь-які спокусливі добавки до салату у вигляді бекону, обсмаженого м’яса, чіпсів, навіть в невеликій кількості відрізняються високим вмістом калорій, яке зводить нанівець всю дієтичну користь «легкого» салату.

До речі, стейк з пісного м’яса, засмажений на грилі без масла і соусів і мінімально оброблені некрохмалисті овочі — прекрасний вибір для ресторанного виходу в світ, навіть якщо ви на дієті.

Міф 7: маргариновий спред ” дієтичніше» ніж вершкове масло

Маргарин був винайдений в якості дешевої і доступної заміни вершкового масла. У такій якості він продовжує використовуватися в харчовій і кондитерській промисловості, але в пошуках нових ринків збуту хитромудрі маркетологи якось набрели на ідею зробити акцент на “корисному” рослинному складі маргарину в звичній і втішною «мажущейся» формі, і не прогадали — худнуть всього світу з радістю прийняли ідею про те, що маргарин це ні що інше як коров’яче масло, але нежирне і неушкоджене.

По-перше, необхідно усвідомити: при розумних дозах споживання якісне вершкове масло відноситься до числа незамінних продуктів. Так, воно відрізняється високим відсотком жирності-але це біодоступний жир, який людський організм здатний якісно засвоювати, і створює «хороший» холестерин. Також користь вершкового масла визначають вітаміни а, в, с, d, е, важливі як для формування нових клітин, так і для безперебійного функціонування старих. Навіть у веганській аюрведичній дієті вершковому маслу відводиться почесна роль еліксиру користі і краси.

По-друге, в спробі скласти для себе корисну дієту, можна опинитися перед ризиком намазати на ранковий бутерброд щось набагато більш неоднозначне з точки зору складу і потенційно небезпечне для здоров’я. Технологія перетворення рідких рослинних масел в більш щільні субстанції передбачає створення ненатуральних ізомерів жирних кислот, що отримали назву трансжирів. Вживання трансжирів може привести до таких наслідків, як порушення вироблення гормонів, ослаблення імунітету, статевої функції, а також зміна здорового балансу ліпопротеїнів високої і низької щільності, що, в свою чергу, загрожує серцево-судинними захворюваннями. Особливо небезпечні трансжири для вагітних жінок і годуючих матерів — налягання на продукти з гідрогенізованими ліпідами може позначитися на внутрішньоутробному розвитку плода і змінити жировий компонент грудного молока.

Незважаючи на всі хитрощі виробників, показники жирності і калорійності у маргарину і вершкового масла приблизно рівні.

Сьогодні ряд виробників «біо-харчування» пропонує маргарин без гідрогенізованих (транс-) жирів: це спреди на основі кокосового і пальмового масла, використання яких в харчуванні жителів європейського регіону — окреме спірне питання. Інші рослинні жири згустити без гідрогенізації неможливо.

Маргарин в якості заміни коров’ячого масла, звичайно, стане порятунком для тих, кому вершкові продукти не рекомендовані за станом здоров’я. А у всіх інших випадках варто керуватися золотим правилом правильного харчування: чим менше промислових маніпуляцій вироблено над продуктом і чим зрозуміліше метод його виготовлення і склад, тим більшу користь принесе ця їжа.