класична шурпа по-узбецьки традиційно вариться з баранини в казані. Бажано на багатті, тоді ви дізнаєтеся справжній смак супу. Але якщо приготуєте в каструлі на плиті, великої помилки не буде, не у дворі ж міської багатоповерхівки розводити вогонь? ))) у будь-якому випадку на вашому столі буде виходити дуже смачне, дуже ситне і наваристе перша страва.

Шурпа-дивовижне блюдо! його рецепт знають всі, і ніхто толком не в курсі, як її правильно готувати. У кожної господині своє розуміння класичного приготування. Більше суперечок викликають, мабуть, лише плов і борщ. Перед вами один із прикладів чудового супу, який прославив узбецьку кухню.

Шурпа з баранини в казані – класичний рецепт

Для приготування справжньої шурпи раджу взяти каре ягняти, воно наваристе, готується досить швидко. Допустимо використовувати будь-яку іншу частину, при цьому з огляду на, що часу на приготування страви піде більше.

Візьміть:

  • вода-5 літрів.
  • баранина-2,5 кг.
  • велика морквина.
  • часник-головка.
  • цибуля-500 гр.
  • пекучий чилі-стручок.
  • помідори-500 гр.
  • болгарський перець-800 гр.
  • картопля-1,5 кг.
  • сіль-за смаком.
  • хмелі-сунелі, зіра, червоний гострий перчик, коріандр, уцхо-сунелі – 3-4 щіпки за смаком.
  • кінза-пучок.

Покроковий рецепт:

Якщо ви взяли шматок каре з жировим прошарком, зніміть його. З нього ми витопимо курдючний жир, на якому ми станемо готувати страву.

Дуже добре прогрійте казан на багатті. Киньте шматки жиру, накрийте кришкою. Розтопіть жир. Нарізати шматки не обов’язково.

Поки жир витоплюється, наріжте баранину на шматки – реберце з невеликим шматочком м’яса.

Вийміть шматки сала, вона більше поки не знадобляться. На дні казана повинен залишитися розтоплений жир. Викладіть в нього шматочки баранини.

Переверніть злегка обсмажені ребра на іншу сторону, знову прикрийте казан кришкою. Посмажте шматочки з іншого боку до легкої рум’яності.

Обсмажувати реберця і овочі в процесі приготування супу абсолютно не обов’язково. Але досвідчені кухарі неодмінно роблять це, вважаючи, що так шурпа вийде набагато смачніше. І абсолютно праві!

Поки м’ясо обсмажується, дуже крупно наріжте цибулеві головки.

Наріжте великими кільцями моркву.

Викладіть нарізку цибулі в казан. Продовжуйте обсмажувати разом.

Через пару хвилин додайте моркву, готуйте ще 5 хвилин.

Видаліть з болгарських перців насіннєву частину, м’якоть наріжте досить великими кубиками. Надішліть обсмажуватися на 10 хвилин. Всього, з моменту закладки лука у вас повинно пройти приблизно 20 хвилин. Не забувайте часто помішувати вміст.

Поділіть помідори на четвертинки, покладіть в казан. Якщо берете дрібні черрі, залиште цілком. Продовжуйте обсмажувати м’ясо з овочами ще 10 хвилин.

Поріжте очищену картоплю великими кубиками. Додайте в суп.

Відразу посоліть, заправте сухими приправами, зазначеними в складі рецепта. Розмішавши.

Через 5 хвилин закиньте часник, порізаний пластинами.

Слідом відправте стручок гіркого чилі цілком.

Залийте овочі з м’ясом холодною водою. Дочекайтеся, коли суп закипить. Варіть при тихому кипінні протягом 40 хвилин, накривши казан кришкою.

Вийміть перчик, викиньте.

Спробуйте бульйон на сіль, при необхідності, відрегулюйте.

Додайте рубану кінзу, перемішайте вміст. Зніміть казан з багаття. Приємного апетиту!

Відео-рецепт класичної узбецької шурпи з баранини від сталіка ханкішієва

Як приготувати справжню шурпу по-узбецьки з баранини без попереднього обсмажування, вам розповість відомий кулінар. Дивіться, вчіться, готуйте. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші перші страви!