У харчуванні для мозку величезну роль відіграють овочі. Чемпіон за корисними властивостями серед них-брокколі, в якій крім інших речовин містяться антиоксиданти, а також магній і селен — вкрай корисні для мозку елементи.

Правильне харчування для мозку-краще пізно, ніж ніколи

Харчування для мозку необхідно кожну хвилину. Адже клітини мозку не діють і не потребують енергії тільки в одному випадку — коли вони вже мертві. Чи варто говорити, що харчування для мозку і для нервових клітин безпосередньо і в значній мірі залежить від того, що ми їмо, які продукти вважаємо за краще, а якими, можливо, зловживаємо. Сучасні вчені, собаку з’їли на вивченні причин старіння мозку, виникнення недоумства і хвороби альцгеймера, впевнені — харчування, максимально наближене до так званої середземноморської дієти, забезпечує нашому мозку по-справжньому довге і активне життя.

І переходити на дієту прекрасних греків і емоційних італійців варто якомога раніше. Чим більше у вас буде стаж здорового способу життя і правильного харчування, тим активніше будуть клітини вашого мозку незважаючи на вік.

Які продукти особливо корисні в харчуванні для мозку?

Як відомо, основу середземноморської дієти складають жирна риба, горіхи, оливкова олія і різноманіття свіжих овочів. Також і в харчуванні для мозку ці продукти повинні стати базовими.

Вживання таких видів риб, як лосось, оселедець або тунець, що містять у великій кількості омега-3-жирні кислоти, сприяють підвищенню когнітивних здібностей мозку і дуже «прикрашає» розумну дієту для схуднення.

Іншими словами — вони змушують наш мозок «ворушиться», працювати, а значить — жити. Також деякі різновиди омега-3-жирних кислот входять до складу волоських горіхів, лляного насіння і оливкової олії. Ненасичені жири протидіють запальному процесу, який сприяє утворенню білкових скупчень в клітинах мозку, які негативно позначається на його роботі. Значить, чим частіше ми балуємо себе ненасиченими жирами — тим ясніше і активніше стає наш мозок. Бажано вживати страви з жирної риби не рідше 1-2 разів на тиждень, а також щодня з’їдати жменю волоських горіхів.

Крім перерахованих продуктів, в харчування для мозку необхідно також включити продукти, багаті антиоксидантами. Адже мозок-найдинамічніший орган в нашому організмі: тут щомиті кипить робота, передаються нервові імпульси, відбуваються складні біоелектричні та хімічні процеси. А значить, утворюються і побічні продукти цих процесів-вільні радикали, які сприяють згасання клітин. Нейтралізувати вільні радикали можуть тільки антиоксиданти. Тому-то вони так корисні в харчуванні для мозку!

Особливо багаті антиоксидантами червона квасоля, чорна смородина, артишоки, брокколі, солодкий перець, суниця, листова капуста та інші.

Харчування для мозку також рекомендує вживати невелику кількість червоного вина (близько 300 г в день, по 100 г за порцію). Французькі вчені, провівши 9-річне дослідження, підрахували, що щоденне вживання келиха вина знижує ризик виникнення хвороби альцгеймера на 75%. Погодьтеся, дуже вагомий результат!