Трійка чемпіонів в саду за вмістом йоду

Напевно багато хто чув про те, як жителям сучасних мегаполісів не вистачає в організмі йоду. Радять навіть сіль купувати йодовану, щоб цей недолік заповнити. Цей мікроелемент входить до складу гормонів щитовидної залози.

А гормони, в свою чергу, виконують життєво важливі функції: відповідають за обмін речовин в організмі, регулюють діяльність мозку, нервової системи, статевих і молочних залоз.

У нашій країні близько 75% населення страждає від йододефіциту, часто навіть не знаючи про це. Заповнити дефіцит йоду можна, додаючи в їжу вже згадану йодовану сіль або приймаючи спеціальні препарати, які виписує лікар. Але підтримати організм допоможе і споживання продуктів, що містять хімічний йод. Це, в першу чергу, морська капуста, а також риба, салат, редис, буряк.

Цікаво, що в багатьох фруктах і ягодах міститься йод. Наприклад, в 100 г свіжих плодів вишні вміст йоду в середньому (мкг) – 2, 4, сливи – 1, 3, агрусу – 1, 4, горобини червоної – 1, 8, смородини – 1, малини – 1, 7, суниці – 1, 5. Але є плоди, які накопичують йоду в 2, 5 рази більше, ніж інші. Наприклад, в 100 г м’якоті плодів фейхоа, хурми, аронії вміст йоду становить 5-8 мкг.

Підвищений вміст йоду – це не єдина перевага цих плодів. Цінуються вони і за наявність в них інших цінних біологічно активних речовин.

Аронія

Аронія (горобина чорноплідна) в даний час в росії вирощується повсюдно, особливо в нечорноземної зоні. Населення давно по достоїнству оцінило плоди цієї рослини, що володіють цілющими властивостями. Плоди містять до 10% цукрів, до 1, 3% органічних кислот, клітковину, пектини, дубильні речовини, амінокислоти, великий набір мікроелементів, особливо в них багато йоду (в 100 г м’якоті – 6, 4 мкг).

У невеликих кількостях є вітаміни групи в, е, каротин. За вмістом вітаміну с (50-70 мг%) горобина чорноплідна не поступається лимону. Плоди багаті вітаміном р і речовинами з р-вітамінною активністю (до 4350 мг/100 г), які сприяють підвищенню міцності і еластичності кровоносних судин. За вмістом йоду і речовин з р-вітамінною активністю аронія не знає собі рівних серед плодових, ягідних і овочевих культур.

Аронія-це багаторічний чагарник висотою 2-3 м.відчутний урожай починає давати на 3-4-й рік після посадки. Перші врожаї становлять 0.6-1, 5 кг з куща, років через 5 можна зібрати до 40 кг плодів з куща. Аронія-світлолюбна рослина, тому не слід допускати сильного загущення кущів, при якому все плодоношення переміщається на периферію куща. До тепла невимоглива, наземна частина витримує зниження температури до мінус 36°.

Посадка і догляд за чорноплідної аронією

watch this video on youtube

Фейхоа

Фейхоа-субтропічний вічнозелений чагарник висотою 2-3 м.плід – соковита, подовжено-овальна ягода жовто-зеленого або темно-зеленого забарвлення з ароматом, що нагадує суницю і ананас. Довжина ягоди до 7 см, діаметр до 5 см, маса до 100 г.у плодах містяться цукру, органічні кислоти, вітамін с (до 30-50 мг%), пектин (3, 5 мг). Унікальність плодів фейхоа в тому, що вони містять водорозчинні сполуки йоду. Причому його вміст доходить до 8000-35000 мкг на 100 г м’якоті (в районах грузії, причому чим ближче до моря росте фейхоа, тим вище вміст йоду).

Плоди використовуються в їжу в свіжому або переробленому вигляді (варення, желе, компоти), а також в кондитерському виробництві.

Вегетативно розмножене фейхоа починає плодоносити на 3-4-й рік, сіянець – на 6-7-й рік. Періодичності плодоношення немає.

Фейхоа витримує зниження температури до мінус 10°. Відомі сорти: кулідж, суперба, андре, нікітський ароматний, кримський раній, світлий, первісток, великоплідний.

Фейхоа 🍐 : посадка і догляд 🌱 , пересадка, розмноження, хвороби і шкідники

watch this video on youtube

Читайте також: як виростити фейхоа в домашніх умовах

Хурма

Хурма-листопадне субтропічне дерево висотою до 5-8 м.у промисловій культурі поширена хурма східна (японська). Для хурми характерно щорічне стійке плодоношення без періодичності. Щеплені рослини вступають в плодоношення на 3-4-й рік. Плід-велика ягода, що розрізняється, в залежності від сорту і виду, за формою, забарвленням і смаковими якостями. Маса плодів коливається від 50 г до 500 г.містить сухих речовин до 30%, цукрів – до 25%, вітаміну с – до 58 мг%, цінується також за високий вміст водорозчинного йоду. У 100 г хурми міститься 60 мкг йоду, що задовольняє 40% добової норми. Сік плодів хурми має бактерицидні властивості.

Дозрівають плоди різних сортів з вересня по грудень. Зберігаються при 0-1° і відносній вологості повітря близько 90% до 3 місяців. Плоди вживають в свіжому, в’яленому і сушеному вигляді. З них готують пастилу, варення, джеми, сиропи.

Хурма переносить короткочасне зниження температури повітря до мінус 20°. Районовано вже 14 сортів. З новинок-гора говерла, гора роджерс, гора роман кош, зірочка, золотиста, мрія, нікітська бордова, новинка, сувенір осені, українка, південна красуня. Невибаглива, майже не вимагає обрізки. Розмножується окуліруванням під час весняного сокоруху. Віддає перевагу дренованим грунтам. Кращим сортом-запилювачем вважається нікітський сіянець.

Як виростити хурму будинку. Сайт “садовий світ”

watch this video on youtube

© автор: а. Нікітіна

Нижче інші записи по темі “дача і сад – своїми руками”

Будемо друзями!