Кожна мама намагається організувати прикорм малюка якнайкраще! адже батьки бажають не тільки познайомити дитину з новими продуктами й урізноманітнити раціон крихытки, але і уникнути алергії і негативних наслідків.

Джерело: gettyimages

У 6-6,5 місяців вже можна потроху знати дитину з овочами. Для початку зробіть пюрешки з одного овоча, а коли дитина спробує все, можна приступати до приготування міксів з 2-3 овочів.

У 7 місяців до раціону дитини можна вводити банан, чорнослив, а вісь горошок — тільки з 8 місяців. Для маминої зручності та швидкості приготування краще придбати пароварку, з якої можна буде зробити пюре всього за 10-15 хвилин! готуйте малюкові корисну смакоту, знайомте з новими продуктами разом з нашими рецептами!

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • брокколі – 3 суцвіття;
  • морква кубиками 1/2 склянки
  • молока або води 70 мл
  • масла рослинного — 1 ч. Л.

приготування: готувати овочі на пару 15-20 хвилин, зробити однорідне пюре за допомогою блендера.

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • кабачок кубиками – 1 стакан
  • картопля кубиками — 1/5 склянки
  • молоко або вода — 40 мл
  • оливкова олія — половина ч. Л.

приготування: картоплю замочити в холодній воді, щоб вийшов крохмаль. Готовимо на пару 15 хвилин. Спочатку кладемо до пароварки картоплю, через 5 хвилин додаємо кабачок. Потім за допомогою блендеру робимо з овочів пюре.

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • гарбуз кубиками – 1 стакан
  • морква кубиками — третина склянки
  • вода або молоко — 60 мл
  • олія — 1 ч. Л.

приготування: продукти покласти в чашу пароварки, готувати 15-20 хвилин. Блендером змішати овочі у пюре.

рецепт №4

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • цвітна капуста – 4-5 суцвіт
  • кабачок кубиками — половина склянки
  • горошок — 1 жменя
  • вода — 50 мл
  • олія — 1 ч. Л.

приготування: інгредієнти покласти в чашу пароварки, готувати 15-20 хвилин. Зробити з відварених овочів пюре.

Деякі діти відчувають труднощі з харчуванням, коли їдять пюре з волокнами. Таке пюре не потрібно жувати, досить посмоктати і проковтнути, проте дитина може чинити опір та противитися. Може, крихітка незадоволений змінами у харчуванні, а може, йому складно обробити їжу язиком і важко її ковтати. Краща профілактика таких ускладнень-грудне вигодовування (груди більше туга, ніж соска, і м’язи щелеп і язика малечі тренуються природним шляхом). Якщо проблеми все ж таки виникли, спробуйте на декілька тижнів повернутися до рідкого пюре, а потім спробувати ще раз. Все ще не виходить? допоможіть малюкові потренувати язичок. Запропонуйте дитині маленькі шматочки базі якої їжі без пюре, щоб вона могла їх помусоліть, — наприклад, шматочок вареної цвітної капусти. Іноді це допомагає звикнути до нового типу продукту. Дуже важливо привчити малюка до того, що підрібнена їжа винна оброблятися слиною і перетиратися язиком у процесі прийому їжі.

Рецепт № 5

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • гарбуз кубиками – 1 склянка
  • брокколі — 2-3 суцвіття
  • вода або молоко — 60 мл
  • олія — 1 ч. Л.

Рецепт № 7

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • брокколі – 4 суцвіття
  • кабачок кубиками — половина
  • стакан води або молоко — 50 мл
  • олія — 1/2 ч. Л.

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • гарбуз кубиками — 1 стакан
  • цвітна капуста — 2-3 суцвіття
  • вода або молоко — 60 мл
  • олія — 1ч. Л.

Рецепт № 9

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • кабачок — 1 стакан
  • цвітна капуста — 2-3 суцвіття
  • вода або молоко — 60 мл
  • олія — 1 ч. Л.

Рецепт № 10

Пюре з яблука та кабачка

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • яблуко — 1 шт
  • кабачок кубиками-півстакана
  • вода-40 мл

приготування: готувати на пару 15 хвилин, збити до консистенції густого пюре.

Рецепт № 11

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • яблуко-1 шт
  • морква кубиками-1/3 склянки
  • вода-40 мл

приготування: готувати у пароварці 15 хвилин, зробити однорідне пюре.з яблуком поєднуються багато нейтральних або солодкуватий овочів. Можна також замінити в даному рецепті морква на гарбуз.

Фруктові пюре

Рецепт № 12

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • груша – 1 шт (середня)
  • банан — третина цілого
  • вода-30 мл

приготування: грушу готуємо на пару 15 хвилин. Додаємо подрібнений свіжий банан і робимо пюре у блендері. Готувати слід на пару: банан можна додавати, якщо малюк любити солодке, тому що при термічній обробці він стає ще солодшим. Але більше дітей віддають перевагу сирому фруктові. Аналогічне пюре можна зробити з яблучком замість груші.

Ганна бойко

Дитячий дієтолог-нутриціолог, член ассоціації педіатрів, гастроентерологів, нутриціологів україни, автор та ведуча онлайн клубу здорових звичок для мам, автор проекту «ростимо дітей здоровими», hannaboyko.com, fb: kidsdietolog

Батькам варто враховувати не тільки здатність дитини переварити продукт, але і її можливості з точки зору адаптації до тієї чи іншої консистенції їжі. Рідке пюре-це консистенція млинцевого тесту. Якщо в нього занурити, а потім вийняті ложку, то пюре повільно, але стече з ложки. У домашніх умовах такої консистенції можна досягти, подрібнюючи у блендері, наприклад, зварений у бульйоні кабачок або пропущені через сито добре розварені овочі. Густе пюре зберігає форму у ложці, в ньому менше рідини. Це консистенція густої сметани, однак волокон їжі воно не містить. Пюре з волокнами за консистенцією як густе пюре, однак воно може містити грудочки або волокна продукту. Зробити пюре більш рідким можна, додаючи до нього трохи грудного молока, суміші або овочевого бульйону.

рецепт № 13

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

рецепт № 14

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • яблуко – 1 шт
  • чорнослив-10 шт
  • вода-40 мл

приготування: готувати у пароварці 10 хвиль. Ретельно збити до консистенції пюре, аби не було грудочок від чорносливу.

рецепт № 15

Джерело: gettyimages

інгредієнти:

  • яблуко-1 шт
  • груша — половинка
  • вода-20 мл

приготування: готувати на пару 15 хвилин, дати фруктам охолонути і зробити пюре. Якщо почати збивати у пюре гарячі фрукти, готова маса буде темного відтінку.