Неможливо собі уявити святковий великодній стіл без традиційного паски або сирної паски. Дані страви є найголовнішими символами свята Воскресіння, і господині передають секрети їх приготування з покоління в покоління. Сьогодні ми пропонуємо вам вивчити і спробувати деякі цікаві рецепти паски і рецепти паски. В незалежності від того, який з них ви оберете для свого святкового столу, гарантуємо, результат вас не розчарує.

Олександрійський паска

Цей старовинний рецепт відрізняється певною складністю приготування, але повірте, це тільки додасть підготовці до свята ще більшої урочистості.

Інгредієнти для опари:

  • 125 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 1 жовток
  • 240 мл топленого молока
  • 230 г цукру
  • 35 г свіжих дріжджів

Інгредієнти для дріжджового тіста:

  • 600 г борошна
  • 120 г родзинок
  • щіпка солі
  • ванілін на кінчику ножа
  • цедра лимона (за смаком, можна обійтися і без неї)

Інгредієнти для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 150 г цукрової пудри
  • кондитерська посипання

Починати підготовку слід з вечора, так як опара повинна стояти близько 10 годин, і тільки вранці ви зможете продовжити. У великій ємності змішайте обидва яйця і жовток з цукром. Розмішуйте до тих пір, поки цукор не розчиниться. Туди ж додайте масло. В окремій мисці змішайте тепле молоко і дріжджі. Вилийте отриману суміш у ємність з маслом і яйцями. Накрийте все це харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 10-12 годин.

Вранці не кваплячись додайте до опарі борошно, сіль, ванілін, розпарені родзинки і, в разі необхідності, лимонну цедру. Вимісіть тісто. Потім знову накрийте ємність харчовою плівкою і залиште в теплі на 2 години. Врахуйте, що за цей час тісто збільшиться в 2 рази.

Після розкладіть тісто по формочках, попередньо змастивши їх вершковим маслом. Знову залиште тісто в теплі приблизно на 1 годину.

Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів. Перші 30 хвилин тримайте паски при тій же температурі, потім знизьте до 160 градусів і випікайте ще 10-20 хвилин.

Для глазурі збийте вінчиком всі інгредієнти і нанесіть отриману масу на злегка остиглі паски. Прикрасьте посипкою.

Смачна паска для зайнятої господині

Якщо вас не надихає тривале приготування олександрійського паски, ось вам швидкий рецепт для зайнятих кулинарок.

Інгредієнти:

  • 4 склянки борошна
  • 1 стакан молока
  • 1 склянка цукру
  • 100 г вершкового масла
  • 11 г сухих дріжджів
  • 3 яйця
  • щіпка солі

Розігрійте молоко і розведіть в ньому дріжджі. Потім додайте яйця, топлене масло, цукор, сіль і борошно. Досягніть однорідної маси, потім замісіть тісто.

Змастіть формочки маслом і покладіть в них тісто. Залиште в теплі на 3-4 години.

Випікайте 40 хвилин при температурі 180 градусів. Прикрашайте за смаком. Можна використовувати глазур, як у попередньому рецепті.

Класична паска з сиру

Інгредієнти:

  • 400 г кисломолочного сиру
  • 4 ст. л. сметани
  • 4 ст. л. вершкового масла
  • 3 ст. л. цукру
  • 0,5 ч. л. ванільного цукру або щіпка ваніліну
  • горіхи або родзинки (за смаком)

Спочатку свіжий сир потрібно покласти на 12 годин під прес.

Потім додайте в нього сметану, масло, цукор і ретельно перемішайте. Утворену масу перетріть з допомогою блендера або сита.

Помістіть масу в спеціальну форму. Якщо вона дерев’яна – не забудьте покласти в неї серветку, якщо пластикова – змастити маслом. Потім відправте великдень під прес на добу. Після цього акуратно витягніть її з форми. Готову страву можна прикрасити родзинками і горіхами.

Вишукана шоколадна паска

Для тих, кому хочеться чогось особливого, відмінно підійде цей рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжого сиру хорошою жирності
  • 200 г шоколаду, ідеально підійде білий
  • 200 г вершкового масла
  • 8 жовтків
  • 150 г цукрової пудри
  • 200 г родзинок
  • 100 мл рому
  • щіпка солі

Готування, хоч і в дуже розслабленому темпі, займе у вас 3-4 дні. Спочатку промийте ізюм окропом, потім залийте сухофрукти ромом. Щільно накрийте і залиште як мінімум на 12 годин. Ідеальний варіант – 36 годин.

Надішліть сир під прес на 8 годин безпосередньо перед готуванням. Після цього – перетріть його з допомогою блендера або сита. Шоколад розтопіть. Потім його слід злегка остудити. Добре збийте жовтки з цукром і сіллю, додайте до них шоколад. Потім за допомогою міксера змішати з сиром. Повинна утворитися пишна маса. Змішайте її з родзинками і ромом.

Постеліть всередині форми марлю і викладіть в неї суміш. Накрийте і поставте в холодильник на 12-36 годин. Перед подачею прикрасьте по своєму смаку.

От і все! Вибирайте рецепт за смаком і починайте творити. Також не забувайте і про основні страви для вашого святкового столу, для цього випадку ми підготували для вас добірку, в яку увійшли найцікавіші рецепти страв на великдень.

+1
Твітнуть
Поділитися
Поділитися