до консервування маринованої моркви в банках на зиму мало хто ставиться серйозно. Каюсь, раніше і я все більше налягала на більш популярні овочі, але тепер неодмінно роблю, хоч і небагато. Взимку використовую як закуску до м’яса і риби, прикрашаю помаранчевими кругляшками салати та інші страви.

Для приготування маринованої закуски можна брати овочі будь-якого калібру-дрібну, велику, середню. Основна вимога, щоб морквина була соковитою і молодий. Заготовляємо цілком, різану кругляшками, брусочками, соломкою, як у випадку з корейським способом або будь-який інший нарізкою. Для смаку кладуть часник, цибулю, використовують різні пряні приправи — кмин, орегано, коріандр, чебрець, різноманітність перців, лаврушку. У будь-якому випадку, ви не пошкодуєте про клопітно проведений вечір, оскільки мариновані овочі вийдуть смачними, ошатними і дуже апетитними.

Морква, маринована на зиму з часником – рецепт в банках

Дуже смачна, чарівно хрустка морквина не може не сподобається. Та й сама баночка приверне увагу своєю яскравістю.

Візьміть:

  • морквина – 1 кг.
  • часник-3-4 часточки.
  • вода-літр.
  • сіль-2 великі ложки.
  • цукровий пісок – 3 великі ложки.
  • оцет 9% – 4 великі ложки.
  • чорний перець – 4-6 горошин.
  • лаврушка-1 лист.

Покроковий рецепт:

Ретельно промийте коренеплоди. Почистіть, відріжте хвостик і кінчик. Розріжте уздовж по всій довжині на чотири частини або половинки, якщо овоч не дуже великий. Дрібні екземпляри можна закладати цілком.

Набийте морквяної нарізкою банки. Укладайте вертикально, намагаючись встановити якомога щільніше, щоб більше увійшло.

Поріжте часникові зубчики, покладіть зверху (або заповніть порожнечі в банку).

Закип’ятіть воду, розлийте по ємностей з овочами. Залиште постояти на столі 10 хвилин, щоб коренеплоди гарненько прогрілися.

Окремо зваріть маринад. Налийте в каструлю літр води, засипте цукор з сіллю. Поваріть, помішуючи, поки кристали спецій не розчиняться повністю.

Останнім влийте оцет.

Вилийте з банок рідину, покладіть в кожну банку по лавровому листочку і перець горошком.

Розлийте маринад. Закрутіть гвинтовими кришками.

Після охолодження переставте консервацію в прохолодне приміщення.

Морква, маринована цілком без стерилізації

Не варто засмучуватися, якщо у вас вродили морквяні «крихти». Вважається, що саме з дрібної моркви виходить найсмачніша заготовка. Іноді, при проріджуванні виходить чимала кількість коренеплодів, які шкода викидати. Я їх пускаю на маринування.

Знадобиться на ємність в 0,6 літра:

  • морквина-300 гр.
  • перець-5-6 горошин.
  • лавровий лист-парочка.
  • гвоздика-5 бутонів.
  • парасолька кропу – 1-2 шт.
  • цукор – 1,5 великі ложки.
  • сіль-велика ложка.

Покроковий рецепт:

Обполосніть морквину, зріжте кінчики, очистіть.

Киньте в кожну ємність кріп, перець, гвоздику, лаврушку.

Вертикально встановіть в банку. Верх, від плічок до горлечка, куди морквина цілком не увійде, заповніть великим овочем, порізаним кільцями.

Закип’ятіть воду, влийте в банки. Залиште на 10 хвилин прогріватися.

Через заданий час злийте воду, засипте необхідну кількість солі з цукром, розраховане на банку. Знову залиште на столі на наступні 10 хвилин.

Повторіть процедуру прогрівання ще раз, потім розлийте закип’ячений маринад, закрутіть кришку. Зберігайте мариновану моркву в холоді.

Маринована морква в домашніх умовах без оцту

Не варто переживати, якщо ви не дружите з оцтом, його прекрасно замінять лимонна кислота і гірчиця, так само є природним консервантом.

Склад:

  • морквина-2 кг.
  • часникові зубчики – 5 шт.
  • перчик чилі – стручок.
  • вода-1,5 літра.
  • лимонна кислота-6 гр.
  • гірчиця в зернах – 2 маленькі ложки.
  • сіль-45 гр.
  • цукровий пісок – 75 гр.
  • запашні горошини – 9 шт.
  • бутони гвоздики-5 шт.
  • лавровий лист-4 шт.

Як маринувати:

  1. наріжте коренеплоди довільно: брусочками, кільцями, товстою довгою соломкою, слайсами.
  2. зваріть маринад, закинувши в киплячу воду запашний перець, гвоздику, лаврушку, сіль з цукром, кислоту лимона.
  3. проваріть близько 5 хвилин. Опустіть підготовлену морквину, варіть ще 5 хвилин.
  4. киньте в стерильні банки шматочок гострого чилі, гірчицю, лавровий лист з каструлі.
  5. наповніть банки бланшованими коренеплодами. По шийку залийте маринадом.
  6. закатати будь-яким способом, переверніть і дайте поступово охолодитися. Зберігайте тільки в холоді.

Дуже смачна маринована морква з цибулею

Салат з моркви з цибулею можна заготовити на зиму або по-швидкому зробити перед подачею на стіл.

Беремо:

  • морква – 1 кг.
  • ріпчаста цибуля – 1 кг.
  • цукор-60 гр.
  • столовий оцет-50 мл.
  • сіль-40 гр.
  • суміш приправ (коріандр, паприка, червоний і чорний мелений перець) – 20 гр.
  • вода-літр.

Маринуємо:

  1. помийте овочі, відріжте кінчики, почистіть. Покришите кільцями.
  2. закип’ятіть воду, засипте сіль, цукровий пісок, суміш приправ. Коли води закипить, вимкніть конфорку, додайте оцет.
  3. розподіліть по банках порізану моркву, залийте маринадом.
  4. пастеризуйте ємності, прикривши їх кришками, протягом 20-30 хвилин. Після закупорьте будь-яким способом і віднесіть в холодне містечко.

Гостра морква з прянощами (швидкого приготування)

Простий, але маловідомий рецепт маринування коренеплоду. Крім зазначених приправ, можна додати свої, на вибір.

Інгредієнти на літрову банку:

  • морквина-500 гр.
  • гіркий чилі-стручок.
  • часник-пара часточок.
  • лаврушка-1 лист.
  • кінза-кілька гілочок.
  • чебрець – за смаком.
  • цукор, сіль – по столовій ложці.

Маринуємо:

  1. почистіть морквину, покришите середніми брусочками. Щільно укладіть в банку.
  2. в окремій посудині з’єднайте очищені зубчики часнику, рубану кінзу, сіль. Гарненько розітріть суміш.
  3. викладіть суміш в банку, намагаючись заповнити порожнечі. Покладіть лист лаврушки, гіркий перчик цілком і чебрець. Влийте оцет.
  4. закрийте банку кришкою. Помістіть на 3 дні при кімнатній температурі.

Як маринувати моркву з яблуком

Незвичне поєднання і мало кому відома на смак заготовка. Але спробувати варто, хоча б тому, що цей салат урізноманітнює ваше меню.

Інгредієнти:

  • морква – 1 кг.
  • кислі яблука – 1 кг.
  • яблучний сік-0,5 літра.
  • вода-півлітра.
  • коріандр-20 гр.
  • масло-100 мл.

Як маринувати:

  1. почистіть яблука від шкірки, виріжте серцевину, поділіть часточками.
  2. наріжте коренеплоди кільцями.
  3. викладіть компоненти в банку, чергуючи шари.
  4. приготуйте маринад, слив в одну каструлю воду і яблучний сік. Коли рідина закипить, закиньте сіль, коріандр, влийте масло.
  5. заповніть киплячим маринадом ємності, закатати. Дочекайтеся повного охолодження, перевернувши догори дном і тепло укутавши. Сховайте в холод. Даний салат допустимо зберігати в умовах міської квартири.

Смачна закуска, але чекати до зими довго, а тому запрошую вас на рецепти корейської моркви швидкого приготування. Вдалих вам заготовок, нехай на ваших столах буде тільки найсмачніша маринована морква.