Від цього торта я «відмазувалася» з часів заснування блогу і почала свій кондитерської діяльності, хоча читачі багато разів просили мене видати «який-небудь свій секретний рецептик» червоного оксамиту. Я ніяк не могла змиритися з думкою — що-не в декорі, ні-а в самих коржах буде стільки банкового барвника! хтось скаже: “дурниці! у звичайному житті ми кожен день з повітря більше шкоди отримуємо!». І я, загалом, згодна. Але посилювати зайвий раз не хочеться. Адже торти ще й дітям дають, а на упаковці червоного барвника, між іншим, прямим текстом написано: «може чинити негативний вплив на активність і увагу дітей». Хтось підкований в питаннях харчування зараз скаже, що торти, в принципі, справа шкідлива: вбивче поєднання цукру і жиру, порожні калорії… Все вірно! і тим не менше торти вже багато-багато років залишаються головними героями святкового столу і фінальними акордами будь-якого торжества. Їх їли, їдять і будуть їсти, що б там не говорили затяті прихильники зожа.

Але ми відволіклися.

Червоний оксамит! нарешті! нарешті у продажу з’явився унікальний натуральний компонент , завдяки якому будь-яке тісто після випічки стає червоно-бордовим-красивим, яскравим, дивним! і називається цей інгредієнт-червоний ферментований рис! мені здається, першим в нашій країні його почав продавати мій улюблений кондитерський магазин cakeup. Ось посилання на сторінку цього чарівного порошку-тиц. Він є в різних фасовках: можна купити від 50 до 1000 р.

Як користуватися? на кілограм готового тіста беремо приблизно 10 г порошку. Кількість борошна при цьому зменшувати не потрібно. Тобто необхідно заздалегідь скласти вагу всіх інгредієнтів і, виходячи з отриманого числа, прикинути, скільки потрібно рису. Увага! не потрібно класти більше порошку в надії, що тоді колір стане яскравішим. Колір стане, скоріше, темніше, але не яскравіше. Тому більше, ніж потрібно, не кладіть. Будьте розумними, розсудливими, як буратіно)

Ну, а прямо зараз я поділюся з вами моїм найулюбленішим бісквітом червоний оксамит ! вже скільки я їх перепекла і перепробувала! все було не те: то сухі, то занадто важкі, то якісь ніякі. Цей, на мій смак, ідеальний: ніжний-ніжний, просто тане в роті. І нехай вас не бентежить кількість цукру і масла: і текстура, і смак цього бісквіта дивно гармонійні.

Поїхали!

Пахта

Спочатку зробимо пахту. По-англійська це buttermilk. Бісквіт же традиційний американський, тому і продукти для нього специфічні використовуються. Втім, у нас теж можна купити готову пахту, але треба дуже постаратися, щоб її знайти. Ми не будемо шукати, а зробимо її самі. Це просто. Беремо 125 г молока, злегка підігріваємо (до 35-37c). І вливаємо чайну ложку свіжовичавленого лимонного соку.

Даємо постояти 15 хвилин. Пахта готова!

Бісквіт

Я буду пекти два бісквіта діаметром 12 см заввишки 4 см.кожен бісквіт я розріжу на два, і в підсумку у мене вийде 4 чудових коржа. Ви можете пропорційно збільшити кількість інгредієнтів, якщо вам потрібен бісквіт більшого діаметру. Спеціально для вашої зручності у нас є кнопка “перерахувати для моєї форми«, вона ховається всередині кнопки» інгредієнти” — праворуч під заголовним фото. Користуйтеся! спочатку готуємо сухі інгредієнти. У велику миску поміщаємо 145 г борошна, 1 ст.л. Несолодкого какао-порошку, по половині чайної ложки соди, солі і розпушувача.

Тепер туди ж потрібно додати червоний ферментований рис. Ось в якому вигляді він продається.

На наше кількість тесту знадобиться не більше 8 г.ось як виглядає порошок.

Далі в окремій мисці збиваємо 110 г рослинного масла без запаху, 185 г цукру і 10 г ванільного цукру. Можна використовувати ванільний екстракт, якщо є. Додаємо 1 яйце категорії 1 і знову збиваємо.

Додаємо нашу пахту. Знову збиваємо.

Вливаємо 60 мл гарячої свіжозавареної кави. Збивати. Додаємо в тісто пару крапель (половину чайної ложки) оцту 9%.

Ось яке у нас вийшло тісто! воно досить рідке.

Для випічки я використовую кондитерські кільця без дна. Звичайно, таке рідке тісто з них відразу ж витекло б, тому потрібно обов’язково зробити імпровізоване денце з пергаменту і фольги. А ось змащувати стінки нічим не потрібно! бісквіт краще підніметься: тесту буде зручніше хапатися на сухі стінки.

Випікаємо бісквіти в заздалегідь розігрітій до 190с духовці. Після перших 20 хвилин я знижую температуру до 160-150с і печу ще приблизно 30 хвилин. Ваша духовка може мати свої особливості, тому тут потрібно покладатися на ваш досвід роботи з вашої ж технікою, час і температуру, можливо, доведеться підкоригувати.

Проходимо ножем між стінками форми і боками бісквітів. Знімаємо кільця. Ось вони, наші шапочки мономаха) не переживайте з приводу верхівок: по-перше, коли бісквіти відлежаться (час на це їм обов’язково потрібно дати!) у перевернутому вигляді, шапочки значно примнуться, а по-друге, верхівки бісквітів все одно завжди зрізаються пероед складанням тортів, в рідкісному випадку вдається цього уникнути. Тут не так багато залишків буде, і, якщо чесно, бісквіт такий смачний, що можна було б і побільше) просто з чаєм з’їсти)

Ще раз. Якщо у вас вийшло так, не турбуйтеся! все добре! зате дивіться, який гарний колір! так, може, не ядрено червоний, але красивий, а всередині він яскравіше, адже зовні завжди більш темна скоринка. На контрасті з білим кремом взагалі буде здорово і яскраво! і головне – тут все натуральне.

Перевертаємо бісквіти на решітку, злегка охолоджуємо.

Загортаємо бісквіти в плівку і даємо їм відлежатися кілька годин. Краще ніч.

А потім розрізаємо на коржі і використовуємо! дивіться, які вони красиві! а які смачні, ніжні, соковиті!

Я дуже рада була поділитися з вами своїми знахідками!

Тепер і ви зможете приготувати дуже смачний бісквіт червоний оксамит без штучних барвників!

А ось і .