Щоб пізнати Індію, необхідно в першу чергу вивчити її кухню. Культура харчування індусів невіддільна від їх релігійних вірувань. Подача страв і рецепти підпорядковані релігії. Сама індійська кухня дуже різноманітна і славиться на весь світ завдяки рясному використанню спецій і трав. По-перше, вони надають їжі особливий смак і аромат, а по-друге, дезінфікують її. Основними продуктами харчування є рис, курка, пшениця, боби, овочі і фрукти. Варто відзначити, що прихильники індуїзму не вживають яловичину, так як вважає корову священною твариною.
Тхал — піднос, на якому подаються страви в металевих піалах, званих каторі. Однак у більшості випадків індуси вважають звичайному посуді великий банановий лист.
Тхал також є найулюбленішим страв в Індії. Блюдо складається з кількох самостійних страв. У кожному регіоні існують свої правила подачі тхал. Проте незмінними компонентами вважаються рис, дхал (суп-пюре з бобових), каррі.
Тікка Масала — шматочки курки в пряному соусі з каррі.
Чапаті — традиційні коржі з борошна грубого помелу, які готують на сухій сковороді, а потім смажать на відкритому вогні.
Дхі — топлене масло. Індуси вважають цей продукт священним. Його вживають в якості самостійного блюда або інгредієнта для різних страв.
Про те, як приготувати масло дхі, читайте тут
Курча тандури. Страва родом зі штату Пенджаб. У процесі приготування м’ясо маринують в йогурті і спеціях, а потім смажать у печі тандурі. Страва має гострий пряний смак. За традицією вживається з рисом.
Самоса — пиріжки з різноманітною начинкою. Подається з гострим соусом.
Палак панір. Страва з шпинату, домашнього сиру, вершків і спецій.
Масала доса — великий млинець з гострою начинкою. Запікається на гарячій поверхні. Вживають з різними соусами.
Малай Кофта. Страва являє собою обсмажені у фритюрі кульки з картоплі і паніру. Подаються у вершковому соусі зі спеціями і зеленню.
Бір’яні — страва з рису, м’яса і спецій. Є аналогом плову.
Пані Пурі — закуска у вигляді хрустких кульок пурі з різноманітною гострою начинкою.
Чай Масала — гарячий напій з чаю, молока і спецій.
Гарам масала — суміш спецій, що розрізняється по регіонах. Традиційний варіант включає в себе куркуму, гвоздику, чорний і білий перець, корицю, мускатний горіх, насіння коріандру, стручки кардамону, насіння кмину.
Німбу Пані — прохолодний напій з додаванням соку лайма.
Джалебі — солодкість у вигляді спіралей з рисового борошна в сиропі.
Посилання по темі: Апетитні страви бразильської національної кухні
Джерело